Sultan Papağanı Hastalıkları

Sultan papağanı hastalıkları, sağlıklı olan bir sultan hareketli, iştahlı, 90-100 gr ağırlığında, uzun tüylü ve dik duruşlu olur. Ayakları ve gagası temiz ve pürüzsüz olur. Bunlara sultan papağanı alırken olduğu gibi, evinizde bakarken de dikkat etmelisiniz. Çünkü genellikle kuşlar belirgin bir şekilde hastalık belirtisi göstermezler. Kuşlar genel olarak sadece ölüm belirtisi veren canlılardır.
Sultan papağanı bizim belirti olarak kabul ettiğimiz belirtileri verdiğinde, çoğunlukla ölürler. Yine de bazı şeylere dikkat ederek, gelişmiş ilaçlar sayesinde erken tanı yoluyla sultanınızı kurtarabilirsiniz.

Sultan papağanında hastalık belirtileri nelerdir?

  • Dışkı: Sulatanlar normal olarak yeşil beyaz renkte fazla katı ya da sıvı olmayacak şekilde dışkılar. Dışkıları yumuşak olmakla birlikte, dağılmayan bir özelliğe sahiptir. Bazen yediklerinden dolayı geçici renk ve kıvam değişimi olsa da bir hafta süreyle farklı dışkılayan kuşunuzdan şüphelenmelisiniz.
  • Hareketlilik: Sultanlar normalde geceleri dışında, gündüz saatlerinde de kısa uykulara yatar. Fakat devamlı olarak kabarık ve uyuklar gibi duruyorsa, bundan şüphelenmeniz gerekir. Normal şekilde gündüz uykusuna yatan kuşlarla, devamlı uyuklayan kuşlar birbirinden ayrılmalıdır.
  • Gece uykusu: Geceleri çok hareket eden sultanlarda bu hastalık belirtisi olarak kabul edilmelidir. Akşamdan kafesini temizleyerek, sabahları dışkılamasına bakarsanız bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
    Normalde dışkının belli bir yerde toplanması gerekir. Dışkının farklı yerlerde olması halinde, sultanınız gece rahat uyumamıştır.
  • Kilo: Kuşunuzun kilosunu iyi takip etmelisiniz. Ani değişimler çok önemlidir.
  • Ayak, gaga ve göz bakımı: Sultan papağanlarının bu uzuvlarını devamlı olarak takip etmeli, bunlardaki renk değişimlerini, şekil farklılıklarını ve akıntıları izlemelisiniz.

Psikolojik hastalıklar


Sulatanlarda görülen bu tür hastalıkların nedeni stres kaynaklıdır. İyi uyuyamamış, devamlı rahatsız edilen, eşinden ayrılmış, sigara dumanına maruz kalmış, beslenememiş, yalnız kalmış, bakımsız ve küçük kafeslerde bakılan kuşlar bu hastalıklara sıkça yakalanabilir.

Tüy yolma: bu sorun sultanlarda az da olsa görülür. Kuşların tüy yolma nedenleri çeşitli olabilir. Ancak bazı durumlarda sultanlar normal tüy dökme döneminde de tüy kopartır. Bunu rahatsızlıkla karıştırmamak gerekir. Tüy dökme hastalığı olan sultanlar, vücutlarında belli bir bölgenin veya bütün vücudundaki tüyleri yolar. Eti meydana çıkana kadar, bölgede kanama olana kadar buna devam eder. Bunu yaşayan kuşa hemen antibiyotik tedavisine başlanmalı ve strese girmelerine neden olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır.

Kusma: Başka bir belirti olmadan kusan kuşlarda, bunun sebebi psikolojik etkenlerdir. Yine de bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Çünkü zehirlenme, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kuşlarda kusarlar. Kuşun başka bir rahatsızlığı olmadan kusması psikolojik kaynaklı kabul edilebilir. Bu genellikle eşinden ayrılan ya da eş isteyen kuşların bir davranışıdır. Kuşa yumuşak gıdalar verilebilir, haşlanmış yumurta yedirebilirsiniz. Yalnız kuşları karşı cinsle çiftleştirmekte faydalı olabilir.

Çığlık: bu en fazla görülen psikolojik sorunlardan biridir. Ancak sebeplerini bilmek çok zordur. Bu durumda olağan dışı her şeyin değerlendirilmesi gerekir.

Fiziksel hastalıklar


Soğuk algınlığı: bu rahatsızlık özellikle mevsim değişimlerinde oluşur. Sıcaklıkların aniden değişmesi, ıslak kalmaları, rüzgâr almaları hastalanmaların zemin hazırlar. Belirti olarak gözlerde ve burunda akıntı, kuşun devamlı olarak burnuyla oynaması şeklinde olur. Ateş yükselmesi olduğunda kuşta titreme, tüylere kabarma gibi etkiler meydana gelir. İlerlediğinde iştah azalması, güç kaybı gibi etkilerle kuş tünekte bile duramaz hale gelir ve aşağıda durur. Devamlı şekilde uyuklar halde olur. Tedavi için bronşit ilacı verilmesi ve vitamin takviyesi yapılması gerekir. Kuşunuzda burun ve göz akıntısı yoksa gribal enfeksiyondan şüphelenmelisiniz. Bu durumda antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.

İshal: bu rahatsızlık iki şekilde görülebilir. Yediği besinlerden, temiz olmayan ortamlardan dolayı bağırsaklarında oluşan bakteriler ishale neden olduğu gibi, yanlış beslenme nedeniyle de ishal olabilirler. Buna teşhis konulması için iki gün süreyle sulu dışkılama olması gerekir. Hemen kafesinde olan normal yem dışındaki besinleri almalısınız. Bunun yerine kafese haşlanmış soğuk patates koyun. Tedbir olarak antibiyotik tedavine başlanabilir.

Kabızlık: bu genellikle yanlış beslenmeyle oluşan bir rahatsızlıktır. Kuşunuz kendini geriye doğru esnetiyor, kanatlarını kenara düşürüyorsa bu dışkılama yapamadığını gösterir bir davranıştır. Bu ilerlediğinde kuşun arka alt tarafı dışarıdan görülecek şekilde şişer. Kalitesiz kuş kumu kullanmak, suyun az tüketilmesi, sadece çekirdekle beslenme gibi etkenlerden kabızlık oluşabilir. Tedavi için ılık suyla ıslatılmış pamukla alt tarafını silmeli, sıvı yağla ıslatılan pamukla anüs çevresi yumuşatılmalıdır. Bunu yaparken anüse baskı uygulamayın, içeriye bir şey sokmayın. Gerekiyorsa bir veterinere gidebilirsiniz.

Yumurta tıkanması: Nadiren yaşanan bu sorunda, gereken vitamin ve mineral almayan kuşların yumurtası tam olarak gelişemediğinden, yumurtlama gerçekleşmez. Bu biyolojik bir sorundan kaynaklanabilir. Bu kuşunuz için ölüm riski taşımaktadır. Yumurtlama günü gelmeyen kuşlarda karın şişliği olur. Ancak bunu yumurta tıkanmasıyla karıştırmamalısınız. Yumurtlama günü olmayan kuşlar kafeslerinde rahatça dolaşabilir. Yumurtlama zorluğu çekenler ise çok zor zamanlar geçirirler. Bu sorunda acilen veterinere gitmelisiniz. Tedavi için mutlaka cerrahi girişim uygulanmalıdır.

Mantar türevleri: Kafes kuşlarını etkileyen mantar hastalıkları candida albicans adındaki mantar yüzünden oluşur. Bu mantar normalde kuşların sindirim sisteminde bulunur. Bu şekilde enfeksiyona neden olmaz. Eğer mikroorganizma sayısı artar ya da sindirim sisteminde hasar olursa, gagasında, ayaklarında, solunum sisteminde ya da diğer bölgelerinde enfeksiyon oluşabilir. Mantar oluşumu için çeşitli etkenler vardır. Bunların başında kafes temizliğine dikkat edilmemesi, uzun süre antibiyotik kullanma, kursağın geç boşalması, A vitamini eksikliği, yanlış beslenme, stres gibi etkenler gelir. Belirtiler mantarın yerleştiği organa göre farklılık gösterebilir. Gaga bölgesinde olursa ağız kokusu ile beyaz plaklar meydana gelir. Genellikle alt ve üst gaganın birleşiminde enfeksiyon oluşur. Gaga kalınlaşarak, yem kursağa geç geçer. Sindirim sisteminin altına yerleşen enfeksiyonda, sulu dışkılama, kilo kaybı, depresyon ve iştahsızlık gibi etkiler oluşur. Solunum sistemi etkilendiğinde ses değişimi, solunum güçlüğü, erken yorulma gibi etkiler meydana gelir. Tedavisi veteriner kontrolünde mantar ilacıyla yapılmalıdır.

İç ve dış parazitler: Bunlar genellikle kedi ve köpek gibi hayvanlardan sultanlara geçer. Genellikle gagada beyaz tabaklanma ve ayaklarında pullanma olur. İlerlediğinde ayak tırnaklarında ve gagada şekil değişimi yapabilir. Ayrıca kuşunuz aniden kaşınmaya başlayabilir. Dışkısı da ip gibi sallanabilir ve poposunda bulunan tüylere yapışabilir. Bu belirtilerin olduğu kuşlarda hemen tedaviye başlanmalıdır. Parazit ilaçları uygun dozlarda kullanılmalıdır.

Göz enfeksiyonları: Temizliğine dikkat edilmeyen kafeslerden bulaşan bakterilerle göz çevresinde bulunan tüylerde dökülme, göz çevresinde kaşıntı, göz sulanması gibi belirtilerle oluşur. Bunu önlemenin yolu hijyene dikkat edilmesinden geçer. Göz çevresinde kullanılacak antibiyotikli krem ile ağızdan verilecek antibiyotiklerle bu rahatsızlık tedavi edilebilir.

Vitamin eksikliği ya da fazlalığı: Kuşlarınız vitaminleri eksik aldığında, hiç almadığında ya da fazla aldığı zaman bazı belirtilere maruz kalırlar. Öncelikle sultan papağanlarında gaga erimesi, gaga çevresinde şişlik ve gözlerde şişlik olduğunda A vitamini eksikliği olabilir. B vitamini eksikliğinde, kuşunuz felç olabilir, D vitamini eksikliğinde kemiklerinde sorun olabilir, E vitamini eksikliğinde kuşunuzda titreme ve yalpalama görülebilir. Sultanınızı yeteri kadar besleyemiyorsanız, suluğun içine biraz vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Bunu abartmamaya çalışın. Vitaminleri fazla almakta sakıncalı olabilir. Eğer kuşunuzu yeteri kadar beslediğinizi düşünüyorsanız, sağlıklı bir görünümü varsa vitamin takviyesine gerek yoktur. Ancak kış döneminde sultan papağanlarının iyi takip edilmesi gerekir.
19.01.2024 20:30:23
Sultan Papağanı Hastalıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sultan Papağanı Hastalıkları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

110 Yorum Yapılmış "Sultan Papağanı Hastalıkları"
Kuşum ara sıra hapşırıyo bu normalmi
Barıs . 10.05.2018
Merhaba kuşu dün aldım hiç yemiyor ishal ve hareket etmiyor gözünü de açmıyor neden
Hatice . 12.12.2017
sultan papaginim 3 haftadır bende sürekli kabarık duruyo antibiyotik uyguladım ama faydası yok yine aynı ve yem yemesinde hiç bir sorun yok bir yardim edin
hakan . 26.11.2017
hapşuruyordu ilaç aldım işe yaramadı hala hapşuruyor ne yapmalı yım
Göktuğ . 27.08.2017
papağanımın adı droma burnunu duvara çarptı kanıyor tam burun deliklerinin ortası ne yapmalıyım
Aylin . 21.01.2016
sultan papağanım bugün ishal oldu dışkısını sulu yapıyo çok korkuyorum bişey olucak diy ishilinin durması için napabilirim
sinem . 28.07.2015
SULTAN PAPAĞANIM cok kaşınıyor bu esnada kepek gibi döküntüleri oluyor sadece kanatlarının altında tuy dibi gibi bi goruntu var ve surekli oraları kaşıyor
SUZAN KANBAY . 13.03.2015
SulrSu papağanım eskiden çok güzel ötüyordu fakat artık hiç sesi çıkmıyor sadece vik vik tarzı sesler çıkartıyor nedenini bilen varsa lütfen yardımcı olsun
Nisa . 22.04.2019 16:07:29
Papağanım kafesinde düştü ve artık yemiyor içmiyor tıslar gibi ses çıkarıyor veteriner b vitamini verdi değişiklik yok ne yapabilirim
Hülya . 05.05.2018
Merhaba,Sultan papagi 6 aylik ishal ve soguk alkinligi var ne yapmam lazim
Gülay . 11.12.2017
benimki hapsuruyor ne yapmaliyim
akif . 08.10.2017
Benim sultan papaganim bir ayagini kaldiriyo yani usumus onlari nasil sicak tutabiliriz (malum kiş geldi )
Sude naz . 01.10.2017
Çok uzun olduğu için tamamen muhabbet kuşu mantığını yürüterek gagasını kestik yarım saat oldu hala oluk oluk kan akıyor ne yapmamız lazım kanı kesmeye çalıştım pamuk peçete yardımıyla ama tesiri olmadı lütfen yarım :/
Gagasını kesmek . 30.08.2017
sultan papağımın tek gözünü açmıyor.gözünün etrafındaki tüyler sanki dökülmüş gibi ne yapmalıyım
limonnn . 21.08.2017
Kuşumun gözünün kenarı kıpkırmızı ve sulanıyor ne yapmalıyım
Ayşe Parlak . 02.08.2017
Kuluckadaki sultan papaganim köle kıvamında isal normalmi
Ayten seyis . 30.07.2017
Kuşumu yeni aldım aşağı inip çıkıp duruyor sonra çok kabarıyor hapşırıyor ve dün gece ishal olmuş
Wertyuiop . 16.07.2017
Çok acil lütfen 1 saat önce falan sultan papağanıma misafirin çocuğu bir şişe deodorant sıkmış acaba bişey olur mu? Cevap verin lütfen acil
Nselxklsxk . 26.06.2017
Benim sultan titriyor. İshal ve kusuuor ne yapmalıyım sabah çok iyiydi yeni alsim paikolojikmi acaba
Kuş Manyağı . 16.06.2017
Merhaba benim sultan adlı papağanım var ve kendini kaşıyor ama kaşıdığı yerlerde (sırtı) yara oldu nedeni ve tedavisi nedir acaba?
sultan . 17.05.2017
sarı renkli sultan papağanım var sanki boynunda kahverengi lekeler oluşuyor ve gaganın yanından kulaklara doğru bunun sebebi nedir ve halsiz gibi duruyor
şinasi . 02.04.2017
benim sıltan papağanım sürekli kabarık duruyor ve normalden az ses çıkarıyor acaba muhabbet kuşunu kıskanıp küsmüş olabilir mi
limonnn . 07.12.2015
sultan papağan 2ğün önce yumutaladı bugün kafesinyanına gittim papağan ayağa kalkamıyor ne yapmam gerek
hasan yalçın . 01.02.2015
Kuşumun kanadında zedelenme var ne yapmalıyız ucamıyor şuan ama kanadını hereket edebiliyor
İhsan . 03.11.2023 19:21:26
Merhaba kuşum iki gündür yuvasından hiç çıkmıyo isal ve hiçbirşey yemiyo yada içmiyo acaba nababilirim
Aleyna . 24.10.2023 22:36:10
1.5 aylik yeni aldığımız sultan papagani gagasinin sol tarafında biraz fazlalık bu normal bir durummudur herhangibir müdahale etmemiz gerekirmi
Servet Seven . 06.08.2023 17:25:49
Merhaba bugün sultan papağanın değişik sesler çıkarmaya ve olduğu yerde kafasını yan tarafa çevirme bunla birlikte ayak sekmesi yana doğru düşme gördüm ve soğukluk vardı sizce sebebi nedir
Ceren . 22.07.2023 20:20:11
sultan papağanimin gagasini yaninda kan birikiyo ve patliyo ne olabilir
İlayda . 20.06.2023 13:34:34
Sultan papağanımın popo kısmında yuvarlak garip bişey var bu nedir acaba ölümcül müdür
Aysu . 18.06.2023 19:26:38
Benim erkek sultan papağan ara sıra öksürüyor aynı hapsirir gibi ne tür bı ilaç vermem gerekiyor yavruyada bakıyor bide dışkısı yeşil geliyor
Ekrem Deniz . 07.03.2023 12:51:15

Sultan Papağanı İshal

Sultan Papağanı İshal, Sultan papağanının sağlıklı olup olmadığını anlama yollarından en bilinen yöntemi diğer kuş türlerindeki gibi dışkısının durumudur. Eğ...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Tırnak Bakımı

Sultan Papağanı Tırnak Bakımı, Papağanların tırnak, gaga ve tüy bakımları oldukça meşakkatli ve zordur. Bu nedenle ele kola zıplayan eğitilmiş bir papağın ba...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Yumurtası Kaç Günde Çıkar

Sultan Papağanı Yumurtadan Kaç Günde Çıkar: Ev içerisinde sultan papağanı üretimi yapmak, bu doğa harikası olaya şahit olmak birçok kuşseverin en ilgisini çe...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Nasıl Beslenir

Sultan Papağanı Nasıl Beslenir, bu papağan türü kakadugiller ailesine ait olan gri, sarı ve beyaz renkleri olan ev ortamında rahatlıkla beslenebilen bir kaka...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Fiyatları

Sultan Papağanı Fiyatları, En çok tercih edilen evcil kuş türlerinden biri olan Sultan Papağanı, Avusturalya kökenlidir. Latince ismi Nymphicus hollandi...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Ne Yer

Sultan papağını ne yer; papağan familyasına ait olan bu tür sevimli yapısıyla en çok tercih edilen ve en çok sevilen papağan türleri arasında ilk sırala...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Konuşurmu

Sultan papağanı konuşurmu, Sultan papağanı genel olarak oyuncu ve sakin kişiliği ile bilinir. İnsanlarla birlikte olmaktan keyif alan, insanlara kolay a...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Kafesi

Sultan papağanı kafesi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Burada dikkat edilmesi gereken noktaları ve kısa aç...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Eğitimi

Sultan papağanı eğitimi, adından da anlaşılacağı gibi sultan papağanlarına verilen eğitim sürecine denilmektedir. Sultan papağanı eğitimi, belirli eği...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Bakımı

Sultan Papağanı, kökeni Avustralya'ya dayanan, geçmişte Hollanda'ya getirildikten sonra tüm dünyaya buradan yayılmış olan Kakadu familyasına ait bir kuş cins...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Özellikleri

Sultan papağanı özellikleri bakımından en fazla tercih edilen evcil kuş türlerinden biridir. Avustralya kökenli bir kuş türü olup Latince adı “nymphicus...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Temizlik

Bu konuyu 3'e bölebiliriz,Malzemelerin TemizliğiKuşumuzu içine koyacağımız kafes, tünekler, yemlikler ve her şe...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Uyku Düzeni

Sultan Papağanları biraz da çocuklar gibidir. Aşırı aktivite meraklısı olmalarından dolayı siz onları kafeslerine koyup dinlenmeye bırakmadığınız, uyumaları için ge...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Isı ve Nem

Sultan papağanları Avustralya kökenli sıcak iklim papağanlarıdır, ancak asla tropikal ortam canlısı değillerdir. Dolayısıyla sürekli yüksek ısıda ve nemde yaşa...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Karşılıklı Yem Yedirmek

Bu da sık rastlana bir davranış biçimidir. Yenmiş olan yem püre şeklinde kursaktan geri gelir ve eşin gagasından ağzına kusulur. Yanlız bu şekilde erkek-erkek,...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Öpüşme

Karşılıklı olarak gagaların birbirlerine sürtünmesidir. İnsan gözüyle bakıldığında aynen öpüşmeye benzeyen bu işlem, esnasında çiftler birbirine bıcır bıcır zarif d...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Sürü Davranışı

Tipik davranışlar genelde tehlike anlarında gözlemlenir. Bir tanesi aniden havalandığında diğerleri de kaçınılmaz bir şekilde onu takip ederler. Biri bağırmaya...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Yaşam Alanları

Sultanlar sürü halinde yaşayan türlerdendir. Bu sürüler o kadar büyüktür ki, gökyüzünü karatacak kadar geniş alan kaplarlar. Tohumla beslenen türler oldukların...
Devamını Oku

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı; Sultan papağanının cinsiyet ayrımını ötüşlerinden anlamak mümkündür. Erkek papağan dişiyi çiftleşmeye ikna etmek için d...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sultan Papağanı Öpüşme
Sultan Papağanı Kaşıma
Sultan Papağanı Sürü Davranışı
Sultan Papağanı Yaşam Alanları
Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı
Son Forum Konuları
Ayağının Altında Sarımsı Bir Şişlik Var
Erkek Sultan agrasif dişinin yanına yaklaşmasına izin vermiyor
Cinsiyet Ve Türü
Sultan Papağanı ötmeye çatıştığını ama sesinin çıkmadığını öğrendim
2 Gün Ara İle Toplamda 7 Adet Yumurtladi Ve İlk Günden Beri Dir Yatıyor
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024