{ "title": "Dişi Sultan Papağanı", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/disi-sultan-papagani.jpg", "date": "19.01.2024 07:16:10", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dişi Sultan Papağanı, sevecen yapısı sebebiyle papağan türleri arasında en çok tercih bir kuştur. Kakadugiller familyasına aittir. Avustralya kökenli bir kuş türü olup Latince ismi \"Nymphicus Hollandicu\"dur. Sultan papağanı Avustralyalı gezginler sayesinde Hollanda üzerinden ülkemize ulaşmıştır. Genellikle sarı, beyaz ve gri renkleri vardır. Sultan papağanının sekiz farklı türe sahip olduğu bilinir. Bu türler Albino, Grey, Lutino, Cinnamon, White face, Pied, Pearl ve Silver'dır. Bu türler arasında en az rastlananı Albino'dur. Sultan papağanı karakter özellikleri gereğince özel bir ilgi ve bakım talep etmez. Ona gösterilen ilgi ve sevgi sayesinde insanlarla çok kolay iletişim sağlayabilen canlıdır. Sultan papağanlar diğer kuş cinsleriyle karşılaştırıldığında daha fazla davranış birliği gösterirler. Büyük bir kısmı aynı davranışlar sergileyerek aynı şeyleri anlatmaya çalışırlar. Bunun en büyük nedeni sürüler halinde yaşamaları ve sosyalleşmeyi sevmelerinden kaynaklıdır. Örneğin alt gagalarını sağ tarafa ve sol tarafa hareket ettirerek ötüşürler. Bu hareket sadece sultan papağanlarına özgü bir durumdur. Ayrıca bu papağanların ayaklarında tüyler olmadığı için ortamın ısısı 25 derecenin altına düştüğünde ayakları üşür. O nedenle ayaklarını altına alarak ısıtmaya çalışırlar. Bu davranış biçimi sultan papağanları için olağan bir durumdur.

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Sultan papağanının diğer kuşlardan en farklı özelliği konuşmaya olan yatkınlığı sebebiyle daha az ötmesidir. Sultan papağanının cinsiyet ayrımı ötüş ve tüy rengi farklılığı sayesinde yapılır. Dişi sultan papağanı erkeklere oranla daha sakin ve sessizdirler. Arada sırada hafif seslerde ötüşler sergiler. Bunun haricinde şamatalı ve gürültücü değildirler. Erkek sultan papağanı ise dişiyi çiftleşmeye ikna etmek için değişik şekillerde, yüksek veya alçak seslerde ötüşler sergiler. Erkek papağan dişiye kur yapmaya yaklaşık olarak 6 aylıkken başlar. Genelde ayaklarının üzerinde zıplayarak ve farklı şekillerde öterek dolaşır. Bazı zamanlarda ise dizeler halinde sesler çıkarabilir. Dişi sultan papağanları ise erkeğin ayağını hafifçe ısırarak öne doğru uzanır ve çiftleşme pozisyonuna geçer. Bu davranış sayesinde çiftleşme isteğini belirtir. Kafeste tek olarak yaşayan dişi papağanlar öne doğru uzanır ve kanatlarını yana düşürüp çiftleşmek için bekler. Bazen agresif bir şekilde yüksek ötüşler de sergileyebilirler. Bunun nedeni kafeste tek başına oldukları ve bundan hoşlanmadıkları içindir.

Sürüler içinde ya da kafeste çift olan papağanlar arasında bu şekilde ötüşlere rastlamaz. Ayrıca tek başına beslenen papağanlarda tüy yolma sorunu da gözlenir. Çift olarak beslenen sultan papağanları sorunsuz bir şekilde evcilleştikleri için genellikle bu şekilde beslenmeleri tavsiye edilir. Ayrıca tüy rengine bakılarak cinsiyet ayrımı melez olmayan sultan papağanlarda daha kolaydır. Genellikle erkek papağanların gözlerinin çevresi sarı tüylerle kaplı iken dişilerinki ise beyaz ve gri renkli tüylerle kaplıdır. Sultan papağanlarının cinsiyetleri 9 aylık oldukları zaman tüy değişimi sonrasında en doğru şekilde anlaşılır. Papağanın baş kısmındaki renkler ve kuyruğun alt kısmındaki en uzun tüyünde bulunan enine çizgile en belirleyicidir. Bu çizgiler ve renkler sadece dişi sultan papağanda görülür. Dişi sultan papağanına tepeden bakıldığında kafa şekilleri erkeklerde oranla oldukça enlidir. Dişilerin kafa yapısı daha yuvarlaktır. Dişilerin kafası gri renkte ve yanaklarda soluk kırmızı renkte küçük bir leke bulunur. Erkeklerin ise kafası sarı renkte ve yanaklarda oldukça belirgin kırmızı lekeler bulunur. Son olarak sultan papağanlarının davranışlarına ve tavırlarına bakılarak da cinsiyet ayrımı yapmak mümkündür. Dişi papağanlarda ilk tüy dökümünden sonra tüylerdeki benekler yok olur. Erkeklerde ise tüylerdeki benekler kaybolmaz.

" } ] }