{ "title": "Sultan Papağanı Bakımı", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 15:17:59", "author": "Efrug", "article": [ { "article": "Sultan Papağanı, kökeni Avustralya'ya dayanan, geçmişte Hollanda'ya getirildikten sonra tüm dünyaya buradan yayılmış olan Kakadu familyasına ait bir kuş cinsidir. Ortalama ömrü yaklaşık 20 yıl olan Sultan Papağanı, Pearl, Gri, Albino, Beyaz gibi birçok çeşide sahiptir ve evlerde kolaylıkla beslenebildiği için sıklıkla tercih edilen bir evcil hayvandır türüdür. Erkek olanlarının baş kısımlarındaki turuncu halkalar daha koyu iken, dişilerde daha soluk ve açık renktedir.

Sultan Papağanı bakımı konusunda ilk dikkat edilmesi gereken nokta tıpkı diğer papağan türleri gibi sosyal canlılar olduklarından bir eşle birlikte beslenmeleridir. Aksi takdirde yalnız büyütülen bir Sultan Papağanı hiçbir zaman evcilleşmeyebilir ve hırçın tavırlar sergileyebilirler. Bu papağan türünde erkekler dişileri sesleriyle etkiledikleri için daha çok ve yüksek sesle öterler.

Sultan Papağanı bakımında ikinci dikkat edilmesi gereken nokta ise eşiyle birlikte rahatça barınabileceği bir ortama sahip olmasıdır. Petshoplarda bu amaç için özel olarak üretilmiş olan ahşap, metal ve benzeri farklı malzemeden yapılmış birçok ürün rahatlıkla bulunabilmektedir. Boyut olarak ise büyük kafeslerin tercih edilmesi çok daha doğru bir tercih olacaktır. Pek ele gelen ve dokunulmaktan hoşlanan canlılar olmadıkları için sürekli onları sevmeye çalışmak bir süre sonra sorun yaratacaktır. Fiziksel temasa karşılık ısırmamaları ve kaçmamaları için onlara elden yiyecek vermek en uygun yollardan biridir.

Kemirme eğilimine ve alışkanlığına yatkın olan bu papağan cinsi kafesi dışında serbest bırakıldığı zamanlarda kablo, kitap gibi malzemeleri kemirebilir. Bu yüzden bu konuda dikkatli olunmalı, çok sık olmamakla birlikte kemirebileceği sert sebze ve meyveler verilebilir. Sürekli sebze ve meyve benzeri yiyecekler verilirse sindirim sisteminin işleyişi bozularak dışkısı sıvı bir hal alır. Bunun dışında içerisinde tuzsuz çekirdek olan, gerekli vitamin ve minerallerin karşılanmasını sağlayan yemlerle beslenebilir.

Sultan Papağanları zaman içerisinde kendi tüylerini koparmak, sürekli ısırmaya çalışmak gibi bazı davranış bozukluklarına sahip olabilir. Bu olumsuz davranışlarının belli başlı sebepleri vardır. Kafesi olması gerekenden küçük boyutlarda rahat edebileceği farklı bir ortama alınmalıdır ya da sürekli kafeste tutuluyorsa bir süre sonra huzsuzlaşacağından sık sık serbest bırakılmalı hatta sorun yaratmıyorsa kafesinin sürekli açık tutulması çok daha faydalı olacaktır. Ayrıca uzun süre hareketsiz kalmamasına dikkat edilmeli ve kanat egzersizlerini yapması için gerekli alan sağlanmalıdır. Diğer farklı bir sorun ise Sultan Papağanı'nı yalnız ve eşsiz bırakmaktır. Bu durum da papağanın sürekli huysuz ve yabancı kalmasına sebep olacaktır. Tüm bu şartlar sağlanmasına rağmen hala olumsuz davranışlar söz konusu ise ciddi bir hastalığı olabilir ve bunun için bir veterinerden yardım almak gerekebilir.
" } ] }