{ "title": "Sultan Papağanı Banyo", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-banyo.jpg", "date": "21.01.2024 10:08:21", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Sultan Papağanı Banyo; bu kuş türleri özellikle de banyo yapmaya bayılırlar. Sultan papağanları banyo yaptırır iken izlemek ise apayrı bir keyiftir. Sultan papağanları banyo yaptırmak için çok da uğraşmanıza gerek yoktur. Bu kuşların banyo ortamını hazırlamak için öncelikle yayvan bir kabın içine ılık su koyun daha sonra kafeslerinin içine bırakmanızı yeterlidir. Sultan papağını eğer evcil ise kafesin dışında da rahatlıkla banyosunu yaptırabilirsiniz hiçbir sorun olmaz. Banyo yapması için hazırlayacağınız suyu mutlaka temiz içme suyundan hazırlamanız gerekir. Banyo suyunun içine birkaç damla kadar elma sirkesi damlatın bu sultan papağanları için çok faydalı olur. Kesinlikle şampuan ya da deterjan kullanmayın. Ayrıca hazırladığınız banyo suyu ne çok ılık ne çok soğuk olsun normal ısıda olması en uygunu olur. Tabii ki de sultan papağanlarının banyo yapacakları ortamın soğuk olmaması gerekir. Özellikle de kış ayında bulundukları ortam eğer çok soğuk ise kesinlikle banyo yaptırmayın. Sultan papağanlarının banyo yapacakları ortamın otuz derece olması yeterli olur. Banyo yapacakları yerde ceyran, hava akımın ya da rüzgâr vesaire olmamasına çok dikkat etmeniz gerekir. Sultan papağanları eğer hava akımının içinde kalırlar ise mutlaka hasta olurlar. Ayrıca banyo yaptıktan sonraki ıslaklıkları da hastalığa davet çıkarır. Sultanların banyoları bittiğinde tüylerini kendileri temizlerler. Banyosu bittikten sonra kuşunuzu havlu ile kurulamaya da gerek yoktur. Sultan papağanları banyolarını yaptıktan sonra da tüneğe çıkarak ıslak olan tüylerini saatlerce düzeltmeyi çok seven kuşlardır. Zaten bu papağan türleri gün içinde zamanlarını büyük bir bölümünü tüylerini düzelterek geçirirler.

Sultan Papağanı Banyo Yapmama Neden Olur?

Bütün bu işlemleri yaptınız ama papağan su kabına yaklaşmıyor. Bu durumun farklı birçok sebebi olabilir. Papağan daha yavrudur veya daha öncesinde su kabı içinde hiç banyo yapmamıştır. Bu yüzdende doğal olarak korkuyordur ya da banyo banyo yapmak istemiyor olabilir. Bu yüzdende papağanı asla zorlamayın. Suyun içine zorla sokmaya falan çalışmayın. Ancak papağanın çok fazla kirlendiğini düşünüyor iseniz ya da kuluçkanın onuncu gününden sonra ise banyo yapmasında fayda vardır. Kuluçka döneminde iken özelikle de onuncu günden sonra ve yavruların çıkmaya başlayacağı on sekizinci gün civarında kafesin içinde mutlaka banyoluğun olması gerekir. Böylece sultan papağını yumurtalarını çok kolay bir şekilde nemlendirir. Kafesin içinde banyoluğu olduğu halde eğer hala suya girmiyor ise fısfıs kullanarak papağanın banyo ihtiyacını karşılamış olursunuz. Ancak kullanacağınız fısfıs şişesini mutlaka sıfır alın. Oda parfümü ya da cam sil şişelerini ne kadar da temizler iseniz temizleyin fısfıs şişesinin içine mutlaka kimyasal madde kalır bu da papağana zarar verir.
" } ] }