{ "title": "Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-cinsiyet-ayrimi.jpg", "date": "20.01.2024 04:56:26", "author": "Ünlü", "article": [ { "article": "
Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı; Sultan papağanının cinsiyet ayrımını ötüşlerinden anlamak mümkündür. Erkek papağan dişiyi çiftleşmeye ikna etmek için değişik şekillerde yüksek veya alçak volümler de uyumlu sesler çıkartabilmektedir. Bazı zamanlarda ise dizeler halinde sesler çıkartarak ötmektedirler.

Bazen de tek olarak beslenen sultan papağanlarının tüy yolma problemlerinin yanında agresif olarak yüksek ötüşlerinin nedeni ise bundan dolayıdır. Ancak sürüler içinde olan papağanlar arasında da bu şekilde ötüşler, günlük yaşamlarında da rastlanmaktadır. Dişiler erkek sultan papağanlarına oranla daha sakin ve sessiz olurlar. Ara sıra hafif ötüşler sergilemelerinin dışında çok fazla şamatalı ve gürültülü değildirler.

Sultan papağanlarının cinsiyetlerini erkek ve dişi olarak belirlemek daha çok renginden ayırt etmek mümkündür. Ancak bu durumda doğal olanlarda yani melez olmayanlarda çok daha kolay anlaşılabilir.

Burada en önemli sonucu belirtmeliyiz ki dişi mi veya erkek mi sorusu yerine özellikle çift olarak beslemekte fayda vardır. Çünkü çift olarak beslenen sultan papağanları çift olarak sorunsuz bir şekilde evcilleşeceklerdir. Böylelikle tek olarak beslenen sultan papağanlar da aşırı bağırma ve tüy yolma gibi sorunları ortadan kaldıracaktır.

Sultan papağanları 9 aylık kadar olduklarında cinsiyetlerini ayırmak daha kolay olur. Erkek papağan dişiye kurlarına yaklaşık olarak 6 aylıkken başlar. Hafifçe ayrık ve sarkık bir şekilde duran kanatlarla uçarak ve farklı şekillerde öterek dolaşır. Ayaklarının üzerinde ise hafif bir şekilde zıplayarak dolaşır.

Sultan papağanlarının cinsiyetlerini en sağlıklı bir şekilde anlamak için 9 aylık olduklarında tüy değişimi sonrasında belirlenir. Ancak bu durumda fazla melezleştirilmemiş olanların doğal renklerinden anlaşılır. Belirleyici olarak baş kısmındaki renkler ve kuyruğun alt kısmındaki en uzun kuyruk tüyü bölümünde yer alan enine çizgilerdir. Belirgin bu çizgiler sadece dişilerde görülür.

Sultan papağanlarına yukarıdan bakıldığında kafa şekilleri erkeklerde oldukça enlidir. Dişilerde ise kafanın daha yuvarlak olduğu görülebilir. Natürel renkler çok kolay anlaşılabilenlerdir. Erkeklerin baş rengi sarı olan ve yanakta oldukça kuvvetli bir kırmızı nokta bulunur. Dişilerde ise baş rengi gri yanakta ise soluk kırmızı renkte bir leke bulunur.

Beyaz kafa; tıpkı adı gibi beyaz renktedir ve yanakta noktası yoktur. Dişi de ise baş rengi gridir ve yanakta noktası yoktur.

Değişik tüm renklerde ayrım yapmak ya DNA testleri veya sultan papağanların davranışlarına ve tavırlarına bakılarak cinsiyet belirlemek mümkün olacaktır. Tüyleri benekli olanlarda dişi papağanlar ilk tüy dökümünden sonra benekleri yok olur erkeklerde ise tüylerdeki benekler kaybolmaz.
" } ] }