{ "title": "Sultan Papağanı Evcilleştirme", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-evcillestirme.jpg", "date": "19.01.2024 05:59:56", "author": "Zeynep Karakaya", "article": [ { "article": "Sultan Papağanı, Avustralya kökenli, sorguçlu, yanakları kırmızı kumru büyüklüğünde bir hayvandır. Sarı, gri ve alaca renkli olan çeşitleri vardır. 25-30 cm boylarında ortalama 30 yıl ömürleri olur. Süsüne düşkün, kendini beğenmiş ve ilgi manyağı olan bu hayvanlar sizden sürekli ilgi beklerler. Çoğu kuş türünde göremeyeceğiniz kadar insanlarla samimi olmak isterler. Oyun oynamaya bayılırlar ve birçok ıslık sesinini taklit etme konusunda yeteneklidirler. Gel gelelim bu kadar sevimli olan bu hayvanların nasıl evcilleştirileceği konusuna. Size vereceğim tavsiyelerle kuşunuzu çok kolay kendinize alıştırabilir ve evcilleştirebilirsiniz.

Sultan Papağanı Evcilleştirme

Sultan papağanları dünyanın en hassas kuşlarıdır. İnsanları çok severler ama sizi sevmeleri için her şeyden önce size güvenmek isterler. Bu süreç içinde çok sabırlı olmanız gerekir. Doğru hareketler ve biraz da ilgi ile bu işin üstesinden çok rahat gelebilirsiniz. Bir sultan papağanı alırken size kısa sürede alışmasını istiyorsanız yavru almanızı tavsiye ederiz. Yetişkin bir kuş aldığınızda daha önceki sahibi ile güven problemi yaşamışsa sizi gereğinden fazla zorlayacaktır. Kuşunuzu alıp eve getirdiğinizde ilk yapmanız gereken şey onu kalacağı yer ve kafes ile tanıştırmaktır. Ardından kuşun sadece yemini ve suyunu verip bir kenara çekilmenizdir o çevresini keşfedip odaya alışana kadar. Kuşunuz sesler çıkarıp odaya alışmaya başladığında yanına gidip yumuşak tonda onunla konuşabilirsiniz ancak çok ani hareketlerde bulunmayın ürkmemesi için. Size alışmadan evin içine salmak konusunda aceleci davranmayın. Kafesin içine elinizi sadece su ve yem vermek için sokun.

Sultan Papağanı Ele Alma ve Elden Besleme

Sultan papağan size ve ortama uyum sağladıktan sonra artık evcilleştirmeye hazır demektir. İlk olarak papağanınıza kafesin dışından sevebileceği yiyecekleri ikram etmektir. Bu işlemi günde 4-5 defa deneyin birkaç gün, zamanla papağan elinizde bir yiyecek olduğuna dair koşullanacaktır. Daha sonra yemi elinize alıp kafesin içinden vermeye başlayın bir elinize yem bir diğer elinizi de yeme ulaşmak için basamak olarak kullanmasını sağlayın ki elinize gelsin. Birkaç gün böyle yapmaya devam edin elinizden korkmadığına emin olduğunuzda onu yavaşça kafesin dışına çıkarıp kafes yakınlarında beslemeye çalışın. Kuşunuzu hemen uçurma konusunda aceleci davranmayın. Kendisinin uçmasını bekleyin. Uçtuğunda büyük ihtimal sağa sola çarpacaktır. Yapmanız gereken tek şey onu elinize alıp sakinleştirmektir. Size alışmaya başlayan papağanınıza yapmanız gereken tek şey bundan sonra ona sürekli ilgi ve sevgi göstermek olacaktır.
" } ] }