{ "title": "Sultan Papağanı Fiyatları", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-fiyatlari.jpg", "date": "20.01.2024 09:56:35", "author": "Münşi", "article": [ { "article": "
Sultan Papağanı Fiyatları, En çok tercih edilen evcil kuş türlerinden biri olan Sultan Papağanı, Avusturalya kökenlidir. Latince ismi Nymphicus hollandicu'dur. İsminden de anlaşıldığı gibi, bu kuşlar doğal ülkeleri olan Avusturalya'dan gezginciler sayesinde Hollanda'ya götürülmüş olup, burada da daha sonra ilk olarak \"üretimine\" geçilmiştir ve dünyaya ihraç edilmiştir. Hala günümüzde de PetShop'lardaki Sultancıkların birçoğu Hollanda'dan getirtilmektedir. Ülkemizde ilk zamanlar muhabbet kuşu beslemekle başlayan evcil kuş sahipliği daha sonra alternatif arayışlar sonucu insanları bu türe yönlendirmiştir. Sultan Papağanlarının üst türü Paraket adı verilen türdür. En çok beslenen türleri ise Lutino'lar ile Gray'lerdir. Rengarenk tüyleriyle ayırt edilen birçok Sultan çeşitleri bulunmaktadır. Fakat hepsi genel olarak boy, kilo vb. Özellikler bakımından aynıdırlar. Sultan Papağanını diğer evde beslenen kuşlardan ayıran en büyük özelliği ise evcilleşmeye ve konuşmaya daha yatkın olmalarıdır. Özellikle insanlara yakınlıklarıyla tanınırlar. Diğer evcil kuşlara oranla daha az ötmeleri de tercih edilmelerinde büyük rol oynamaktadır. Sultan Papağanları çeşitleri ise şunlardır, Grey, Lutino, Cinnamon, Albino, Whiteface, Pied, Pearl, Silver En nadir rastlanan türü Albino'dur. Albino'dan sonra ise Whiteface türüdür.

Türleri

Sultan papağanı, yanaklarındaki turuncu (Kulak bölgesindeki) tüylerden ayırt edilirler. Bu tüyler soluk olursa dişi, koyu renkteyse erkek olur. Genelde erkeklerin göz çevresindeki tüyler sarıdır, dişilerde ise beyaz ve gri renklerde olur.

Beslenmesi

Darı karışımları ile çiğdem yemektedir. Ayrıca biber, lahana, salatalık gibi mevsim sebze ve meyveleri de verilebilir. Avokado kesinlikle zehirlidir. Ele alıştırmak için dal zarı ve kiraz sapı gibi besinler kullanılabilir. Çekirdek, kuru incir içi, armut sapı, kiraz sapı, v. B besinleri oluşturur. Erkekler konuşturulabilir. Ekmek ve çekirdek gibi yiyecekler vererek insanlara alıştırılabilirler. Kalabalığı severler, kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmazlar, erkeklerin çeneleri çok kuvvetlidir.

Bakımı

Sultan Papağanlarının anavatanı Avusturalya'dır. Ağırlıklı olarak gri renklidir. Sarı ve kahverengi tonlarına sahiptirler. Evde bakılmaya uygundur. Diğer papağan türlerine göre daha sakin hayvanlardır. Evlerde bakmak için uygun bakım ortamlarının hazırlanması gerekmektedir. Çift bakılmasında yarar vardır. Hayvan yalnız kalmamış olur. Tüylerine aldanmayın soğuğa karşı pek iyi durumları yoktur. Oda sıcaklığı 15'in altına düşerse tehlike zilleri çalmaya başlar. Genelde konuşmazlar. Erkekleri insan sesi, ıslık, benzeri taklit edebilir. Ancak dişileri, çok tek düze ıslıkımsı bir ses çıkartır. Erkek-dişi ayrımını yapmak genelde çok zordur ancak belli mutasyonlarında yanak rengine ve ötüşe bakılabilir.

Ömür

Genellikle 20 seneden fazla yaşarlar. Rekor 31 senedir.

Barınma

50*50*40 boyutlarında veya boyutlarına yakın kafes yeterli olacaktır. Ancak eğer çift beslemeyi düşünüyorsanız, 50*50*50 ve daha büyük olmalı. Yuvarlak kafesler, hayvanlarda psikolojik sorunlara yol açmakta ve sağlıksız, tellerin ise yatay olması kuşların ayaklarını güçlendirmekte tırmanma aktivitesini onlara yaptırmaktadır. En azından alacağınız kafesin tellerinin 2 yüzü yatay olmalı. Kafeslerde öncelikli olarak tahta ve yuvarlatılmış tünekler kullanılmalı ve tüneklerin üstüne dışkı yapışmayacak şekilde dağıtılmalıdır. Eğer tahta tünek imkânı yoksa yuvarlak plastik tünekler kullanılmalıdır. Eski tip içi boşluklu çevirmeli tünekler yaralanmalara sebep olmaktadır. Küçük kafeslerde bakılması, hayvana kötülük yapmak demektir. Açık hava ve kapalı alanda uçabileceği alanlar varsa sultan papağanını beslemekte yarar vardır. Çift olarak beslerken seçebilmesi ve kendini güvende hissedebilmesi için iki üç tane yuva hazırlanmalıdır. Kendini güvende hisseden hayvan yumurtlayarak çoğalabilmektedir.

Fiyatları

Pet shoplar da 70-120 TL civarı değişiyor. Üreticisinden yavru olarak alınırsa, en az 150 TL civarı isterler. Erkekleri iyi bit eğitimle 5-10 kelime ile konuşup, çeşitli ıslıklar çalabilir. Dişileri çok nadir konuşur. Oldukça ilgi isteyen kuşlar iyice araştırılarak almanızı öneririz.
" } ] }