{ "title": "Sultan Papağanı Hastalıkları", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani.gif", "date": "19.01.2024 20:30:23", "author": "Humeyra", "article": [ { "article": "
Sultan papağanı hastalıkları, sağlıklı olan bir sultan hareketli, iştahlı, 90-100 gr ağırlığında, uzun tüylü ve dik duruşlu olur. Ayakları ve gagası temiz ve pürüzsüz olur. Bunlara sultan papağanı alırken olduğu gibi, evinizde bakarken de dikkat etmelisiniz. Çünkü genellikle kuşlar belirgin bir şekilde hastalık belirtisi göstermezler. Kuşlar genel olarak sadece ölüm belirtisi veren canlılardır. Sultan papağanı bizim belirti olarak kabul ettiğimiz belirtileri verdiğinde, çoğunlukla ölürler. Yine de bazı şeylere dikkat ederek, gelişmiş ilaçlar sayesinde erken tanı yoluyla sultanınızı kurtarabilirsiniz.

Sultan papağanında hastalık belirtileri nelerdir?
Psikolojik hastalıklar

Sulatanlarda görülen bu tür hastalıkların nedeni stres kaynaklıdır. İyi uyuyamamış, devamlı rahatsız edilen, eşinden ayrılmış, sigara dumanına maruz kalmış, beslenememiş, yalnız kalmış, bakımsız ve küçük kafeslerde bakılan kuşlar bu hastalıklara sıkça yakalanabilir.

Tüy yolma: bu sorun sultanlarda az da olsa görülür. Kuşların tüy yolma nedenleri çeşitli olabilir. Ancak bazı durumlarda sultanlar normal tüy dökme döneminde de tüy kopartır. Bunu rahatsızlıkla karıştırmamak gerekir. Tüy dökme hastalığı olan sultanlar, vücutlarında belli bir bölgenin veya bütün vücudundaki tüyleri yolar. Eti meydana çıkana kadar, bölgede kanama olana kadar buna devam eder. Bunu yaşayan kuşa hemen antibiyotik tedavisine başlanmalı ve strese girmelerine neden olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır.

Kusma: Başka bir belirti olmadan kusan kuşlarda, bunun sebebi psikolojik etkenlerdir. Yine de bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Çünkü zehirlenme, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kuşlarda kusarlar. Kuşun başka bir rahatsızlığı olmadan kusması psikolojik kaynaklı kabul edilebilir. Bu genellikle eşinden ayrılan ya da eş isteyen kuşların bir davranışıdır. Kuşa yumuşak gıdalar verilebilir, haşlanmış yumurta yedirebilirsiniz. Yalnız kuşları karşı cinsle çiftleştirmekte faydalı olabilir.

Çığlık: bu en fazla görülen psikolojik sorunlardan biridir. Ancak sebeplerini bilmek çok zordur. Bu durumda olağan dışı her şeyin değerlendirilmesi gerekir.

Fiziksel hastalıklar

Soğuk algınlığı: bu rahatsızlık özellikle mevsim değişimlerinde oluşur. Sıcaklıkların aniden değişmesi, ıslak kalmaları, rüzgâr almaları hastalanmaların zemin hazırlar. Belirti olarak gözlerde ve burunda akıntı, kuşun devamlı olarak burnuyla oynaması şeklinde olur. Ateş yükselmesi olduğunda kuşta titreme, tüylere kabarma gibi etkiler meydana gelir. İlerlediğinde iştah azalması, güç kaybı gibi etkilerle kuş tünekte bile duramaz hale gelir ve aşağıda durur. Devamlı şekilde uyuklar halde olur. Tedavi için bronşit ilacı verilmesi ve vitamin takviyesi yapılması gerekir. Kuşunuzda burun ve göz akıntısı yoksa gribal enfeksiyondan şüphelenmelisiniz. Bu durumda antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.

İshal: bu rahatsızlık iki şekilde görülebilir. Yediği besinlerden, temiz olmayan ortamlardan dolayı bağırsaklarında oluşan bakteriler ishale neden olduğu gibi, yanlış beslenme nedeniyle de ishal olabilirler. Buna teşhis konulması için iki gün süreyle sulu dışkılama olması gerekir. Hemen kafesinde olan normal yem dışındaki besinleri almalısınız. Bunun yerine kafese haşlanmış soğuk patates koyun. Tedbir olarak antibiyotik tedavine başlanabilir.

Kabızlık: bu genellikle yanlış beslenmeyle oluşan bir rahatsızlıktır. Kuşunuz kendini geriye doğru esnetiyor, kanatlarını kenara düşürüyorsa bu dışkılama yapamadığını gösterir bir davranıştır. Bu ilerlediğinde kuşun arka alt tarafı dışarıdan görülecek şekilde şişer. Kalitesiz kuş kumu kullanmak, suyun az tüketilmesi, sadece çekirdekle beslenme gibi etkenlerden kabızlık oluşabilir. Tedavi için ılık suyla ıslatılmış pamukla alt tarafını silmeli, sıvı yağla ıslatılan pamukla anüs çevresi yumuşatılmalıdır. Bunu yaparken anüse baskı uygulamayın, içeriye bir şey sokmayın. Gerekiyorsa bir veterinere gidebilirsiniz.

Yumurta tıkanması: Nadiren yaşanan bu sorunda, gereken vitamin ve mineral almayan kuşların yumurtası tam olarak gelişemediğinden, yumurtlama gerçekleşmez. Bu biyolojik bir sorundan kaynaklanabilir. Bu kuşunuz için ölüm riski taşımaktadır. Yumurtlama günü gelmeyen kuşlarda karın şişliği olur. Ancak bunu yumurta tıkanmasıyla karıştırmamalısınız. Yumurtlama günü olmayan kuşlar kafeslerinde rahatça dolaşabilir. Yumurtlama zorluğu çekenler ise çok zor zamanlar geçirirler. Bu sorunda acilen veterinere gitmelisiniz. Tedavi için mutlaka cerrahi girişim uygulanmalıdır.

Mantar türevleri: Kafes kuşlarını etkileyen mantar hastalıkları candida albicans adındaki mantar yüzünden oluşur. Bu mantar normalde kuşların sindirim sisteminde bulunur. Bu şekilde enfeksiyona neden olmaz. Eğer mikroorganizma sayısı artar ya da sindirim sisteminde hasar olursa, gagasında, ayaklarında, solunum sisteminde ya da diğer bölgelerinde enfeksiyon oluşabilir. Mantar oluşumu için çeşitli etkenler vardır. Bunların başında kafes temizliğine dikkat edilmemesi, uzun süre antibiyotik kullanma, kursağın geç boşalması, A vitamini eksikliği, yanlış beslenme, stres gibi etkenler gelir. Belirtiler mantarın yerleştiği organa göre farklılık gösterebilir. Gaga bölgesinde olursa ağız kokusu ile beyaz plaklar meydana gelir. Genellikle alt ve üst gaganın birleşiminde enfeksiyon oluşur. Gaga kalınlaşarak, yem kursağa geç geçer. Sindirim sisteminin altına yerleşen enfeksiyonda, sulu dışkılama, kilo kaybı, depresyon ve iştahsızlık gibi etkiler oluşur. Solunum sistemi etkilendiğinde ses değişimi, solunum güçlüğü, erken yorulma gibi etkiler meydana gelir. Tedavisi veteriner kontrolünde mantar ilacıyla yapılmalıdır.

İç ve dış parazitler: Bunlar genellikle kedi ve köpek gibi hayvanlardan sultanlara geçer. Genellikle gagada beyaz tabaklanma ve ayaklarında pullanma olur. İlerlediğinde ayak tırnaklarında ve gagada şekil değişimi yapabilir. Ayrıca kuşunuz aniden kaşınmaya başlayabilir. Dışkısı da ip gibi sallanabilir ve poposunda bulunan tüylere yapışabilir. Bu belirtilerin olduğu kuşlarda hemen tedaviye başlanmalıdır. Parazit ilaçları uygun dozlarda kullanılmalıdır.

Göz enfeksiyonları: Temizliğine dikkat edilmeyen kafeslerden bulaşan bakterilerle göz çevresinde bulunan tüylerde dökülme, göz çevresinde kaşıntı, göz sulanması gibi belirtilerle oluşur. Bunu önlemenin yolu hijyene dikkat edilmesinden geçer. Göz çevresinde kullanılacak antibiyotikli krem ile ağızdan verilecek antibiyotiklerle bu rahatsızlık tedavi edilebilir.

Vitamin eksikliği ya da fazlalığı: Kuşlarınız vitaminleri eksik aldığında, hiç almadığında ya da fazla aldığı zaman bazı belirtilere maruz kalırlar. Öncelikle sultan papağanlarında gaga erimesi, gaga çevresinde şişlik ve gözlerde şişlik olduğunda A vitamini eksikliği olabilir. B vitamini eksikliğinde, kuşunuz felç olabilir, D vitamini eksikliğinde kemiklerinde sorun olabilir, E vitamini eksikliğinde kuşunuzda titreme ve yalpalama görülebilir. Sultanınızı yeteri kadar besleyemiyorsanız, suluğun içine biraz vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Bunu abartmamaya çalışın. Vitaminleri fazla almakta sakıncalı olabilir. Eğer kuşunuzu yeteri kadar beslediğinizi düşünüyorsanız, sağlıklı bir görünümü varsa vitamin takviyesine gerek yoktur. Ancak kış döneminde sultan papağanlarının iyi takip edilmesi gerekir.
" } ] }