{ "title": "Sultan Papağanı İshal", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-ishal.jpg", "date": "19.01.2024 04:30:33", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Sultan Papağanı İshal, Sultan papağanının sağlıklı olup olmadığını anlama yollarından en bilinen yöntemi diğer kuş türlerindeki gibi dışkısının durumudur. Eğer sultan papağının ishal gibi bir hastalığı varsa, olmuşsa muhtemel olarak bir sorun olduğu bilinir ve buna hemen müdahale edilmesi gerekir. Fakat ilk olarak ishal olup olmadığından emin olunması gerekir. Bazı durumlarda hastalık olmadan da ishal olabilirler örneğin: çok fazla yumurta maması yemesi, çok fazla su içmesi ve fazla yeşillik tüketmesi sonucunda da sulu dışkılama yapabilirler. Bu gibi durumlar da papağanın ishal olduğu anlamına gelmez. İshal durumu 12 saatten fazla süren bir olaydır. Bu nedenle de sultan papağanı ishal belirtileri anlaşılması için bir müddet gözetim altında tutulmalıdır.

Sultan Papağanı İshal Olma Neden Olur?

İlk olarak bu duruma neden olan şey stres olarak bilinir. Yani kuşunuzu zorla elle yakalamak ve kafesinden o istemediği sürece zorla çıkarmak gibi durumlar papağanın korkmasına, kafes içinde çırpınıp kaçarken kafes içi düzenin bozulmasına, dizaynın değişmesine neden olur. Bu durum sonucunda da sultan papağanında ishal durumu gözlenebilir. Bu gibi durumlardan kaçınmanız gerekmektedir.

Diğer bir faktör ise kafes içerisindeki kafes ortamının hijyenik olmaması, çok kirli bir kafes ortamında bırakılması, kafes altında ızgaranın olmaması ve bu durum sonucunda papağanın kendi dışkısını yemesi ve kafesin düzenli olarak temizlenmemesi de sultan papağanında ishal olma durumları arasında çok önemli bir yer alır. En önemli olan faktör temizliktir. Hayvanda sadece ishale değil farklı hastalıklara da yol açabilir.

Faktörler arasında biri daha var ki o da yediği gıda yüzünden zehirlenmesidir. İçtiği suyun günlük olarak değiştirilmesi gerekir ve suyun kesinlikle kirlenmemesi çok önemlidir. Örnek olarak verecek olursak kuşa bir miktar yumurta maması hazırladınız ve verdiniz yediği kadarını yedi sonra da mama kabını aldınız kafes içerisine dökülen ve düşen yumurta mamalarını temizlemezseniz bir süre sonra o yumurta mamaları çürüyecektir. Ardından sultan papağanı o çürüyen yumurta mamalarını yiyerek hastalanacak ve ishal olacaktır. Bu durum sadece ishalle de kalmayabilir kuş zehirlenip ölebilir bu nedenle kuşun ve kafesin bakımını çok dikkatle ve özenle yapmanız gerekmektedir.

Bir diğer etkende kuşunuzun üşütmesi olarak bilinir. Papağanın bulunduğu ortam hava akımı (Ceyran) olan bir yer olmamalıdır. Kuşunuzu yıkadıktan sonra oda sıcaklığı normal bir seviyede olmalıdır. Sultan papağanları soğuğu ve rüzgârı sevmezler çok çabuk hasta olurlar. Kafesi, yemlikleri ve sulukları sıcak bir suyla güzelce yıkayın ve yıkarken bir miktar tuzlayın.

Bu sebeple sultan papağanı ishal tedavisine başlamadan önce ilk yapmanız gereken şey önce bu etkenleri ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

Eğer kafeste ızgara yoksa kesinlikle bir ızgara alın ya da ızgara uygun değilse kafesi değiştirin. Sultan papağanları için bu şart yoksa hep hastalıklarla boğuşmak zorunda kalabilir. Sultan papağanı ishal olmaması için ya da ishal olduysa haftada bir kez mutlaka suluklarına birkaç damla elma sirkesi damlatmanız yeterli olacaktır. Fakat sadece elma sirkesi farklı bir sirke değil. En önemli tedavi yöntemi de pirinç veya patates haşlayarak bu haşlamış olduğunuz gıdaların sularını süzün ve süzmüş olduğunuz suyu papağanın suluğuna koyun. Bunu sadece ishal olduğu için değil hafta bir kez yapın. İshal olmasını engellersiniz. Ayrıca az bir miktarda yem kabına haşlanmış patates de koyabilirsiniz. İshal olan papağana çekirdek ve darı vermeyin. İshal durumu geçene kadar kafesinde bulunuyor ise çıkartın. Kuşunuzu ishal durumu geçene kadar kafesinden dışarı salmayın. Sessiz sakin bir yerde bulunmasına özen gösterin ve stresten uzak durarak kendine gelmesine dikkat edin. Eğer tüm bu tavsiyeler uygulamanız sonucunda sultan papağanı ishali geçmiyorsa hemen bir veterinere başvurmanız gerekir. Bu durumun altında daha ciddi sorunlarda yatıyor olabilir.
" } ] }