{ "title": "Sultan Papağanı Isı ve Nem", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-isi-ve-nem.jpg", "date": "19.01.2024 03:07:40", "author": "Sağanalp", "article": [ { "article": "
Sultan papağanları Avustralya kökenli sıcak iklim papağanlarıdır, ancak asla tropikal ortam canlısı değillerdir. Dolayısıyla sürekli yüksek ısıda ve nemde yaşamaları sultan papağanları için pek hoş bir durum değildir. Genel ısı değeri olarak oda sıcaklığı dediğimiz en az 25 derece en fazla 30 derece sıcakta gayet mutlu olurlar. En sevdikleri ısı derecesi kesinlikle 27 derecedir ki bahar aylarında bu ısıda çiftleşip yavru yaparlar. Nem ise en az ısı kadar önemlidir.

Nem değerinin her zaman %55'ler civarında olması en sağlıklısıdır. Fazla nem kuşta mantar hastalığına sebep olurken sürekli kuru hava da yaşayan kuş ise bir süre sonra fiziksel gücünü kaybeder ve hareketsizleşir, durgunlaşır. Isı değerini ölçmek gibi nem değerini de ölçmek oldukça basittir. Alınması gereken alet hem nemi hem de ısıyı gösteren dijital bir ölçerdir. Işık konusu ise değişiklik gösterir. Eğer kuşunuzun normal mevsim şartlarını bilmesini ve buna uygun yaşamasını isterseniz ışık için özel bir şey yapmanıza gerek yok. Normal aydınlanma süreleri yeterli gelecektir. Ancak kuşunuza kışın bahar ortamı yaratıp yavru almak isterseniz kuşun ışık alma süresini gün ışığı veren ampul ile uzatmalı ve günlük 14 saat civarlarında tutmalısınız.

Diğer dikkat etmeniz gereken konuların başında ise kuşun ani ısı değişimlerinden ve rüzgârda kalmasından korunması gerekliliğidir. Bu durumlara asla izin verilmemeli. Çünkü sultan papağanlarının bu iki duruma da toleransı oldukça düşüktür ve kolaylıkla hastalanırlar.
Bahar ve yaz aylarında ise kuşunuzu balkon ya da bahçeye çıkartmanız oldukça yararlıdır. Kuş hem temiz hava alır hem de güneşten yararlanır. Ancak gene dikkat edilmesi gereken iki şey vardır. Birincisi kuşunuza direk ve sert rüzgâr çarpmamalı, ikincisi ise kuşunuz direk güneşin altında kalmamalıdır." } ] }