{ "title": "Sultan Papağanı Kuluçka Dönemi", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-kulucka-donemi.JPG", "date": "19.01.2024 00:54:31", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Sultan Papağanı Kuluçka Dönemi, sultan papağanı kuluçka döneminde iken hazırlanan üretim ortam başlangıçta kesinlikle sıcak olmamalıdır. Sultan papağanının sağlıklı yavrular yapabilmesi için ortam sıcaklığının 25 ile 28 derece arasında olmalıdır. Bunun için sultan papağanı kuluçka döneminde ortam sıcaklığını ayarlamak için ısı ölçer bulundurmak faydalı olacaktır. Yavruluk içinin ısısı ise yaklaşık olarak 30 derece civarında olmalıdır. Bu iki yerin ısısının rahatlıkla ölçülebilmesi için araçların içindeki ısıyı ölçmeye yarayan derecelerden almak yeterli olur. Ev içinde kullanılan derece genellikle sadece odanın ısısını ölçmeye yararken, araç içi için alınan derece dışı ısının ölçülmesinde işe yaramaktadır. Artık sultan papağanının kuluçka dönemini geçirmesi için gerekli olan ortam hazırlanmıştır.

Sultan Papağanı Kuluçka Döneminde Nasıl Beslenmeli ve Bakılmalıdır?

Sultan papağanlarını beslemek için yumurta maması ile kuşunuzu beslerken takviye mutlaka kullanmalısınız. Sultan papağanları kuluçka döneminde iken ortamın sıcaklığının önemi kadar ışık alması da çok önemlidir. Sultan papağanının günde yaklaşık olarak 14 saat ışık almalıdır ki, çiftleşme mevsiminde olduklarını zannetmeleri için kullanılmaktadır. Ortamın sıcaklığı ayarlanınca nem oranı da ortalama %55 civarında olması gerekmektedir. Sultan papağanı için bu doğal ortam hazırlandıktan sonra dişi kuş da iştahsızlık urumu gözlenmiş ise hemen yuvalığı kafese takabilirsiniz.

Sultan Papağanı Kuluçka Döneminde Yavrular Nasıl Çıkar?

Yumurtlamadan sonra sultan papağanının yavruları yaklaşık olarak 18 ile 20 gün arasında sürmektedir. Genellikle sağlıklı olarak gelişen sultan papağanı yumurtası 17. Günün sonrasında yavru kuşlar canlanır ve ses çıkarmaya başlar. Canlanmadan sonra yaklaşık olarak 48 saat sonrasında yavru papağan yumurtadan dışarıya çıkar. Kuluçka döneminde sultan papağanları için yapılacak en iyi şey düzenli olarak beslenmeleri ve banyo ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Kuluçka döneminde her şeyin durağan geçmesi kuşlar açısından büyük önem taşımaktadır. Eğer yuvalık içinde kalan son yumurtalar 25 gün geçmesine rağmen canlanmamış ise yuvalıktan kırmadan alınmalı ve daha sonra kırılıp incelenerek problemin ne olduğuna bakılmalıdır. Sultan papağanı yavruları yumurtadan çıktıktan sonra hem anne hem de baba papağan yavruları beslemeye başlar. Kuluçka döneminde anne ve baba papağan için kafeste haşlanmış patates, meyve ve sebze ile yumurta mamalarının bulunması beslenme işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Yumurtadan yeni çıkmış olan papağan yavruları özellikle beslenip büyürken ilk temel olan anne ve baba papağanın yavrularını beslerken kaliteli ve bol gıda takviyesinin yapılmasıdır. Papağan yavruları kuluçka döneminin 7. Gününde gözlerini açarken, 14 günde tüylenmek için hazır hale geleceklerdir. Sultan papağan yavruları 21. Günden sonra göğüs kafeslerini tamamlamaya başlar ve 28. Gün tam olarak yuvalığın içerisinden çıkmak için hazır duruma gelirler. 4. Haftadan sonra yuvanın içinden dışarı çıktığında yerde gezinirken, hala anne ve baba tarafından beslenirler. 5. Haftada sultan papağan yavruları artık kendi başlarına yemek yemeye başlamıştır, 6. Haftadan sonraysa anne ve babadan ayrılacak güce erişebilirler. Ancak sultan papağan yavrularının tam olarak 8. Hafta anne ve baba ile kalmaları çok daha faydalı olacaktır.
" } ] }