{ "title": "Sultan Papağanı Ötüşü", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-otusu.jpg", "date": "20.01.2024 10:10:00", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sultan papağanı ötüşü, bu papağan türlerinin arasında sevecen yapısı ile en çok tercih sebebi olan kuş çeşididir. Sultan papağanı özel bir bakım ve ilgi gerektiren bir kuştur. Papağanın kökeni Avustralya ülkesi olup Türkiye'ye gelişi Hollanda üzerinden olmuştur. Sultan Papağanları onu alıp beslemeye başladığınız ilk günden itibaren gösterilen ilgi sevgiye karşılık hemen sizinle iletişime girebilecek dost canlısı bir kuş türüdür. Bilinen tür sayısı sekiz adettir. Bu türlerden bazıları melezleme yöntemi ile ortaya çıkmıştır. Sultan papağanlarının bakımı çok basit olup besleme işlemini yaparken birkaç şeye dikkat etmek gerekir. Sultan papağanlarını diğer kuşlardan ayıran en büyük özellikle evcilleşmeye yatkınlıkları ve konuşabilmeleridir. Ayrıca diğer kuş türlerine göre daha az ötücü olan bir kuştur. Sultan Papağan türleri içerisinde en az rastlanan çeşidi Albino iken, diğer türleri Grey, Pied, Lutino, Silver, Cinnamon ve Pearl' dür.

Sultan papağanı ötüşü

Sultan papağanlarının ötüşleri cinsiyetlerini ayırmada en başta olan özelliğidir. Erkek papağanlar dişilere ile çiftleşme işleminde ikna yeteneği ve tarı olarak değişik şekillerde yüksek veya alçak volümler de birbiri ile uyumlu sesler çıkartırlar. Bazı durumlarda ise tıpkı dizeler halinde sesler yani ötüşler çıkartarak ötmektedirler. Sultan papağanlarında bazen tek olarak beslendiklerinde tüy yolma problemlerinin yanında agresif olarak yüksek ötüşleri olur. Bu yüksek ötüşlerinin nedeni bu tüy yolma problemleridir. Ancak sürüler halinde olan sultan papağanları içerisinde oluşan bu şekildeki ötüşler, günlük yaşamlarında da karşımıza çıkabilmektedir. Dişiler erkek sultan papağanlarına oranla daha sessiz ve sakin bir yapıya sahiptir. Ara sıra dişilerde hafif ötüşler sergilenir. Bu hafif ötüşlerin sergilenmesi dışında çok fazla besleyicisi tarafından şımartılması ve gürültülü olurlar. Sultan papağanlarında tek yetiştiricilik zor olduğundan genellikle çift olarak beslenmesinde fayda vardır. Böylelikle çift olan bu papağanların evcilleşmesi daha kolay olur. Aynı zamanda bu papağanların dişi ya da erkek oldukları ancak altı aydan sonra belirginleştiğinden tüy renkleri ile cinsiyetleri belirlenir veya biri dişi biri erkek ise erkek olan sultan papağanı dişiye yapacağı kurlarda ötüşlerini kullandığında belli olur. Böylelikle ötüşü ile değişik volüm de sesler çıkaran papağanlar erkek sakin ve sessiz duranlarda dişilerdir. Bunun dışında ikisinin de dişi ya da erkek çıkması durumunda genellikle bu papağanlarda cinsiyet anlaşılması dokuz aylıkken başlar. Bu durumda belirgin renk yapısı sayesinde cinsiyeti belirlenebilir. Ama fazla melezleşme olan türlerden bir tanesi elinizde ise burada dikkat edilecek baş ve kuyruk kısımdaki renklerdir. Kuyruk tüyünde en uzun tüy olanlarda bu tüy üzerindeki enine çizgiler sadece dişilerde görülen bir desendir.

Sultan papağanı ötüşü

Sultan papağanlarının ötüşün de bir diğer ayrıntıda sürü halinde olan gruplarında belirgin bir anlam taşımaktadır. Genellikle sürülerde dinlenme yerlerinde güneşin doğuşu ile belirgin ve keskin ötüşler meydana gelir. Bu seslerin çıkarılmasındaki amaç sürüde eksiklik var mı herkes orada mı diye çıkarılan seslerdir. Ayrıca yüksek ses ve belirli bir tonlamada olan sesler içerisinde yapılan sürü ötüşlerinde bir tehlike alarmı şeklindedir. Ötüşü yaparak havalanması da tehlikenin geldiğine işaret olarak sürü tarafından algılanır ve bürünün uçması ve de ötmesi ile bütün sürü havalanarak o bölgeden uzaklaşır. Kuş türleri içerisinde bu kadar az tüp ötüşünü bu kadar çok kullanan başka bir tür yoktur.
" } ] }