{ "title": "Sultan Papağanı Üretimi", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-uretimi.jpg", "date": "19.01.2024 04:17:56", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "
Sultan papağan üretimi. Sultan papağan kuş türleri içerisinde, sevimli ve cana yakın yapısı ile en çok tercih edilen kuşlar arasındadır. Sultan papağan beslemeye karar vermişseniz bilmeniz gereken en önemli husus, bu papağanların özel bir ilgi gerektirmesidir. Sultan papağanın ana vatanı Avustralyadır ve Hollanda üzerinden ülkemize gelmiştir. Sultan papağanı aldığınız günden itibaren ona göstereceğiniz sevgi ve ilgi karşılığında sizinle cana yakın iletişim sağlayacaktır. Sultan papağan konusunda kuş sevenlerin en fazla ilgisini çeken konulardan birisi de ev içerisinde kuş üretimdir. Bu harika doğa olayına tanıklık edebilmeniz için, öncelikle kuşlarınızın sağlığı, yaşam şartları ve beslenmesine dikkat etmeniz gerekir, bunları doğru yapamadığınız takdirde başarı şansınız da o denli az olacaktır.

Sultan papağan eş seçimi ve çiftleştirme

Sultan papağanların genel özellikleri arasında en önemli olanı tek eşli olmasıdır, bu özelliği göz önüne alınarak kuşa eş seçiminde çok dikkatli olmalısınız zira kuşlar birbirini eş olarak kabul ettiğinde vakit çiftleşme olmakta, kuşlar birbirini eş olarak seçtikten sonra ayırmaya kalkmakta üzücü sonuçlar doğurmaktadır. İkinci önemli konu ise kuşların cinsiyetlerini doğru ayarlamaktır, birçok çiftleşme denemesi bu sebepten başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bir başka önemli konu ise yeni aldığınız kuşu diğer kuşla tanıştırmadan önce, en az 30 gün süreyle karantina altında tutmanızdır, bu süre zarfında yeni getirdiğiniz kuşun yem yemesi, dışkısı, gözlerinin parlaklığı ve nefes alıp verişi gibi etmenleri dikkatle gözlemlemeniz yararlı olacaktır.

Sultan papağanların çiftleşmesi ve yumurtlaması

Çiftleşme ve yumurtlama aşamasında kuşlarınızın beslenmesine, oda ısısına ve kafeslerin ışık alma sürelerine azami dikkat etmelisiniz. Doğal şartlar ve mevsimin çiftleşme mevsimi olduğunu düşünmeleri açısından kuşları günde en az 14 saat ışık alacak şekilde tutmalısınız, bu arada oda sıcaklığı 25 - 30 derece ve nem oranı da %50 civarında olmasına özen göstermelisiniz, zira kuşlar için çiftleşmenin en yoğun olduğu dönemler ilkbahar aylarıdır, bu doğal koşulları kuşların algılaması durumunda çiftleşme olacaktır.

Sultan papağanlarda kuluçka dönemi

Sultan papağanların kuluçka dönemleri yaklaşık 18 - 20 gün arası sürer, sağlıklı bir yumurta 16- 17. Gün arasında canlanır yumurtadan sesler gelmeye başlar, bu süreyi takiben 48 saat içinde ilk yavrular yumurtadan çıkar. Kuluçka döneminde banyo ve beslenmeleri dışında hiç şer şey yapma imkânınız yoktur, bu dönemin olabildiği kadar sakin geçmesi en güzelidir. Son yumurtadan 25 gün geçmesine rağmen yavru çıkmaması durumunda, yumurta yuvadan alınmalı dikkatlice kırılıp incelenmelidir. Yavrular yumurtadan çıkmalarını takiben anne ve baba yavruları beslemeye başlayacaklardır, bu süre içerisinde haşlanmış patates, meyve ve sebzelerin hazır olması anne ve baba kuşun işini kolaylaştırması bakımından önemlidir, anne ve baba kuş yavrularını beslerken yapabileceğimiz en güzel şey, onların istedikleri şekilde bol gıdalarla beslemektir.
" } ] }