{ "title": "Sultan Papağanı Yavrusu", "image": "https://www.sultanpapagani.gen.tr/images/sultan-papagani-yavrusu.jpg", "date": "19.01.2024 04:32:04", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "Sultan papağanı yavrusu, genel olarak sağlıklı gelişen sultan papağanı yavrusu 17. Gün yumurtada canlanıp cikciklemeye başlar. Bu noktadan sonra da yavru sultan 48 saat içinde yumurtadan çıkacaktır. Kuluçka döneminde yavru kuşlarınız için banyo ihtiyaçlarını karşılama ve düzenli beslenme dışında yapabileceğiniz başka bir şey yoktur. Bu dönemin olabildiğince durağan geçmelidir. Yumurtalardan yavrular çıkmaya başlayınca anne baba hemen yavruları beslemeye başlayacaktır. Bu dönemde kafeste haşlanmış patates, sebze, meyve ve yumurta mamasının her zaman hazır olması anne ve babanın işini dahada kolaylaştıracaktır. Yumurtadan çıkan yavruların anne ve babaları tarafından beslenip büyürken bizim yapmamız gereken temel şey anne ve babaya ihtiyaç duydukları seviyede kaliteli ve bol gıdayı vermek olacaktır. Yavrularımızın 7. Günde gözleri açılacaktır. 14. Günde tüylenmeleri hızlanacak, 21. Günde göğüs kafesi tamamlanmaya başlayacak ve nihayet 28. Gün civarında yavru sultanlar yuvadan çıkmaya hazır hale geleceklerdir. 4. Haftada yuvadan çıkan yavrular ilk günlerinde yerlerde vakit geçirip ve yine anne ve babaları tarafından besleneceklerdir. 5. Haftada kendi başlarına yemek yemeye başlarlar ve hayatta kalabilme durumuna gelince 6. Haftada anne ve babalarından ayrılabilir güce erişebilirler. Fakat mümkünse yavruların 8. Haftaya kadar anne ve babaları ile kalmaları kuşun gelişimi için oldukça yarar sağlayacaktır. Büyüme döneminde de ilaç kullanımından uzak durulup, kafeste bolca yem bulundurulmalıdır.

Sultan Papağanı Yavrusu Bakımı Nasıl Yapılır?

Sultan Papağanı Yavrusu Beslenmiyorsa

Eğer sultan yavrunun beslenmediğinden eminseniz, bir gün sonra ilk beslemesini sizler yapmalısınız. Fakat öncelikli tüm fırsatları anne ve babasına vermelisiniz. Mümkün olduğunca yumuşak şekilde korkmadan tutumaya çalışın zaten anne-babası ve kardeşleri tarafından yuvada üzerlerine basıldığından dolayı ve çok esnektirler. Çok sulu ve çok ılık bir birkaç damla karışım yaparak elle besleyebilirsiniz ya da gaga açıklığının kenarından yavruya verebilirsiniz.
Herhangi şekilde hazır tarif bilmiyorsanız biraz sade veya bebek pirinç unu karışımı kullanabilirsiniz. Yedirmek için kibrit çöpünün ters ucu ya da çok küçük bir şırınga kullanabilirsiniz. Yavru onu hissedip, emecektir. Karışımın birkaç saniye içinde kursağına gittiğini göreceksiniz.
Tekrar anne ve babasının yanına yerleştirip onlar tarafından beslenme işaretlerini gözlemleyiniz. Anne ve babası tarafından beslenmesinden önce bir veya iki kez daha bu işlemi yapmanız gerekecektir. Bazı yeni ebeveynler, ilk başta tam anlamı ile besleyemezler ama birkaç gün içinde bunu başarabilirler.

Sultan Papağanı Yavrusunu Elle Besleme

Annesi tarafından beslenmeyen veya anne veya babalarından herhangi biri kuluçkada ölen sultan papağanı yavruları açlıktan ölebilir. Yavru sultanın kursağını kontrol ederek annesi tarafından beslenip beslenmediğini anlayabiliriz. Yavru sultanlar henüz yeni gelişmeye başladığı ve tüysüz oldukları için kursaklarındaki besinler gözle görülebilir. Eğer gagasının altındaki kursak şiş ise yavru papağan annesi tarafından besleniyor demektir. Eğer kursak boş ise sizin yavru sultanı günde 4 ya da 5 kere el ile beslemeniz gerekir.
Bunun yapmak için bir enjektör ve enjektörün ucuna takmaya bir seruma ihtiyaç vardır. Enjektörün içine tuzsuz etimeği ıslatarak, bebe bisküvisini ezip sulandırarak, toz haline getirilmiş kabuksuz darıyı sulandırarak ya da anne ve babaya verilen mamayı sulandırarak koyabilirsiniz. Sulandırılan gıdalarda ılık su kullanılmalıdır. Şırıngaya çekilen karışımların katı madde olmamasına özen göstermeliyiz. Şırıngaya çekilen karışımı yavru sultanın yavaşça ağzına veriyoruz. Başta direnen yavru mamanın aldıktan sonra direnmeyi bırakıp, iştahla verdiğiniz karışımı yemeye başlayacaktır.

Sultan Papağanı Yavrusunun Yuva Temizliği

Eğer yuvada talaş ya da benzeri materyaller varsa sultan yavrular 14 günlük olana kadar sağlıklı bir ortam olmak zorundadır. Bu saatten sonra, yavrular ve anne babada olduğu için karmaşık hale gelecek olan yuvayı mümkün olduğunca iyi temizlemek zorundasınız. Genel olarak iki günde bir düzensizlik içinde olan yuvayı temizlemelisiniz.
" } ] }