Yavru Sultan Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
22 Haziran 2024

Yavru Sultan Papağanı Bakımı ve Beslenmesi

Yavru sultan papağanı, papağan türleri arasında şirinliği, güzelliği ve zekasıyla en çok tercih edilen cinslerden biridir. Sultan papağanı, diğer papağanlara göre özel bir ilgi ve bakım gerektirmektedir. Kökeni Avustralya olan sultan papağanı, ülkemize genellikle Hollanda'dan getirilmektedir. Sultan papağanı ve yavrusu, aldığınız günden itibaren göstereceğiniz sevgi ve ilgi ile sizinle rahat bir iletişim kurabilir. Sultan papağanı yavrusunun 8 türe sahip olduğu belirtilmektedir. Bu türlerden bazıları melezdir.

Yavru Sultan Papağanı Beslenme

Özellikle ilk kez yavru sultan papağanı sahiplenen kişiler, onları besleme konusunda büyük bir heves duyarlar. Yavruları sürekli yuvalık içinde kontrol etme isteği, anne ve babalarının besleyip beslemediğini merak etme duygusu ve ardından beslenmediklerini düşünerek duruma müdahale etme isteği oldukça yaygındır. Yavru sultan papağanı yumurtadan çıkmaya başladığında sürekli olarak yuvayı açarak kontrol etmenize gerek yoktur. Sadece arada sırada yuvanın içini dinlemek yeterlidir. Anne veya baba papağan yavru sultan papağanını beslerken düzenli olarak bir cikcik sesi duyulur. Bu sesi duyuyorsanız, yuvada bir sorun yok demektir. Papağanları rahatsız etmemek önemlidir. Ancak yine de ısrarla bakmak istiyorsanız, anne ve baba yuvanın dışında iken yuvanın kapısını hafifçe aralayarak her şey yolunda mı diye kontrol edebilir ve kursaklarının dolu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer kursakları doluysa, müdahale etmeyin. Bu kontrolü yemek yeme zamanı yaklaştığında yaparsanız kursaklarının boş olduğunu görebilirsiniz. En uygun zaman sabahları onlara yumurta maması yaptıktan sonraki zamandır. Anne ve baba sultan papağanı yumurta mamasını yedikten hemen sonra yuvalarına geri dönerler.

Döndüklerinde yavru sultan papağanlarını beslerler. Yavru sultan papağanını anne ve baba papağan besliyorsa, müdahale etmeyin, doğru olan budur. İnsanlar internetten gördükleri yavru sultan papağanını elle besleme videolarını izleyerek bu hevese kapılıp hata yapmaktadırlar. Bırakın yavru sultan papağanını anne ve baba papağan beslesin. Yavru sultan papağanını elle beslemeye kalkışmak, anne ve babanın beslemesinin yerini tutmayacaktır. Çünkü sultan papağanlarında kursak sütü denen bir gıda bulunur. Anne ve baba sultan papağanının besleme esnasında yavruya vereceğiniz hiçbir elle besleme mamaları bu kursak sütünü asla yerini tutamaz. Yavru sultan papağanına geçen bu kursak sütü, yavrunun bağışıklık sistemini güçlendirir ve onu çok daha sağlıklı bir sultan papağanı yapar. Eğer yavruları büyütmeyi başarırsanız bile bağışıklık sistemleri normal bir sultan papağanına göre çok daha zayıf olur. Bu sebepten dolayı yavru sultan papağanını değil, anne ve baba sultan papağanını besleyin.

Size vereceğimiz yumurta maması tarifinde yalnızca mama değil, mamaya ilave gıdalar da eklenir. İşte yumurta maması tarifi:

Yumurta Maması İçin Gerekli Olanlar
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 1 çay bardağı pirinç unu
  • 1 çay bardağı yulaf unu
  • 1 çay bardağı galeta unu (Galeta unu bulamazsanız tuzsuz galeta da kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı esmer bulgur
  • 2 adet tuzsuz etimek
  • 3 adet cici bebe bisküvisi

Yumurta Maması Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki malzemeleri bir robotun içine koyup un haline gelene kadar karıştırın. Bu karışımı cam bir kavanoz içinde buzdolabında saklayarak her ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz. Yumurtayı en az 10 dakika haşlayın ve minik minik doğrayın. Üzerine hazırladığınız bu karışımdan ekleyerek sultan papağanlarına verebilirsiniz. Ölçülü verin ve her öğünden sonra mama kabını kafesten çıkarıp temizleyin. Beslediğiniz anne veya baba sultan papağanları, yavrularını besleyecektir ve sağlıklı papağanlara sahip olacaksınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cüneyt Güngör

25 Nisan 2024 Perşembe

Yumurta maması toz halinde mi olacak yoksa sıvı mı? kimi videolarda sıvı şeklinde görüyorum kimilerinde toz. iyi günler dilerim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Müjgân

Merhaba Cüneyt Bey, her iki mama da son derece önemli faydalar gösterecektir ve Sultan Papağanının erkenden yumurtlamasına neden olacaktır. Bu mamayı aşırı bir şekilde vermek yerine az miktarlarda sık sık verebilirsiniz. Bu şekilde daha sağlıklı olacaktır.

2. Cevap
cevap

Kâmurân

Cüneyt Bey, içerik ayını olduğu için çok bir farkı olmaz. Ancak toz olarak kullanılması papağanınız için son derece daha faydalı olacaktır. Bu nedenle mümkünse yumurta mamasını toz olarak kullanmanız gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sultan Papağanı Konuşurmu

Sultan Papağanı Konuşurmu

Sultan Papağanı Kafesi

Sultan Papağanı Kafesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sultan Papağanı Hastalıkları

Sultan Papağanı Hastalıkları

Sultan Papağanı Eğitimi

Sultan Papağanı Eğitimi

Sultan Papağanı Ne Yer

Sultan Papağanı Ne Yer

Sultan Papağanı Sürü Davranışı

Sultan Papağanı Sürü Davranışı

Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri